Centrala Stadsrum

Nyheter

Det senaste från stadskärnan
13
Jan

2023, here we come

Skrivet den 13 Jan 2023, kl 09:58

Då har vi startat i gång 2023. Åren går snabbt tycker jag. Och de senaste åren har flera oväntade saker inträffat för första gången för många av oss, som vi tillsammans tagit oss igenom. Kanske är det så att vi mer än någonsin behöver hjälpas åt att tillsammans skapa “ett ljus i mörkret”. Och just ordet tillsammans är ett vackert ord som jag ofta återkommer till. Det blir ännu finare om vi låter det bli verklighet.

Pandemin känns på något vis långt borta, men samtidigt en del av vardagen 2023. Som vanligt när stora katastrofer drabbar människan, tar utvecklingen ett stort steg framåt. Det hände under spanska sjukan och under de koleraepidemier som drabbat Europa. De gångerna handlade det om stora framsteg inom hygien och samhällsbyggande. Pandemin som jag är osäker på om vi är i, kommer den alltid att finnas eller är vi ur den? Oavsett förde den med sig en utveckling av digitala möten, arbete hemifrån och en hajp kring e-handel. Men även nya kreativa sätt och modeller att nyttja stadskärnans utbud.

Nu med krig i Europa som påverkar oss alla på olika vis, och som liksom pandemin bara känns tragiskt, jobbigt och väldigt onödigt, har vi svårt att just se om och hur det kommer påverka oss på sikt. Det jag själv märker av är att det finns en stor vilja att hjälpa till, både med medel och olika resurser direkt till Ukraina, men även lokalt här i Falun. Exempel på det är viljan att stötta dem som har det tuffare än vi genom att t.ex. hänga vinterjackor på väggen “Wall of Kindness” utanför Riastugan.

Till oss som konsumenter: tänk ett varv till var du gör dina inköp. Verksamheterna i stadskärnan känner självklart av det oroliga läget, så tänk en extra gång och handla lokalt! Någon sa ”Man måste hålla ihop i krig, och där är vi nästan”. 

Lasse Westin,
Centrumutvecklare