Centrala Stadsrum

Nyheter

Det senaste från stadskärnan
26
May

Marknadsföringsbudget på 0 kr, funkar alldeles utmärkt!

Skrivet den 26 May 2023, kl 10:15

Under min tid på f.d. Söderbaumska skolan arbetade jag bl.a. med skolans marknadsföring. Jag har skrivit om det tidigare, men att få arbeta tillsammans med ledare (John och Kerstin Söderbaum) som utifrån prestigelöshet och förmåga att knåda fram personalens personliga unika kompetenser var en förmån för mig. Jag fick vara med och bygga en av landets första och största friskolor. Entreprenörskänslan vibrerade och vi slet tillsammans från utgångsläge noll för att starta något nytt unikt. Att budgetera för marknadsföring fanns inte på kartan. Det som det fanns desto mer av, var energi och fantasi, det kommer man långt, mycket långt med! Bästa skolan jag gått i, är att få jobba på en.

På samma vis handlar det om att nyttja kraften i Falun – hos oss, dig och mig. Vi som vill vara med och som tillsammans bygger vår stad och vara en del i och att locka till oss människor, investeringar och etableringar. Det handlar om att på ett smart vis nyttja oss redan boende i staden i det dagliga arbetet med det vi kan kalla platsmarknadsföring. Kraften i de många invånarnas förmåga att nå ut med mun-mot-mun-metoden är enorm, och för den digitala dialogen finns det inget tak för. Framgångsrika platser lyckas bygga en stolthet som skapar nyfikenhet.

En ambassadör kan vara allt utifrån en person som under en middag med vänner, berättar om allt spännande som sker på platsen, till en person som är med och fixar ett evenemang just till vår stad, eller tipsar de som är på väg att flytta till Falun om områden, skolor, favoritbutiker och restauranger samt bjussar på sina egna smultronställen. Ett tips där är att följa instagramkontot @mittfalun där många delar med sig av just sina smultronställen. Det finns det många av i Falun!  

Men kanske är det ännu viktigare att få oss att prata väl om vår stad i det dagliga samtalet, t.ex. hur mysig vår stadskärna är (Dalarnas mysigaste) eller vilken grym service jag fick när jag köpte nya jeans. Det kan också vara nyinflyttade som berättar om hur de upptäcker nya ställen i sin nya stad eller nybyggare som snabbt fick en tomt. Det gäller att skapa miljöer och tillfällen för människorna, dig och mig, att kliva fram och få en chans att känna att man är en viktig pusselbit för att bygga vår stad.  

Ps. Vill du under en vecka ta över kontot @mittfalun, hör av dig till Erika.

Lasse Westin,
Centrumutvecklare i Falun