Centrala Stadsrum

Nyheter

Det senaste från stadskärnan
09
Jun

Inspiration från Helsingborg

Skrivet den 09 Jun 2023, kl 09:43

Några dagar i förra veckan var vi i Helsingborg på Svenska Stadskärnors årskonferens. I år åkte undertecknad, Carro och Erika, men även Barbro och Ted från styrelsen samt kommunalrådet Anders Lindh. Det kändes riktigt bra att alla vi fick höra samma sak för att sedan kunna sätta in det i Faluns sammanhang. På köpet fick vi samtala många timmar i bilen samt besöka Fuzed, i mitt tycke den ultimata metoden för att nå ungdomar genom fysik aktivitet i kombination med e-sport. Besöket på Fuzed och det organisationen står för och betyder för så många ungdomar över landet lämnar ingen oberörd. Mycket imponerande. Blir du nyfiken kan du kika in på Fuzed hemsida.

Att tillsammans med 518 andra stadsutvecklare från landet, som är ambassadörer för sin stad, få lyssna till spännande föreläsningar är inspirerande. Ofta har föreläsningarna nytt som signum. Jag gillar också att få samtala tillsammans med kollegor om gemensamma utmaningar och låta oss inspireras av varandra samt träffa partners som erbjuder olika slag av verktyg för fortsatt utveckling av våra städer.

Det var spännande att få höra om flytten av Kirunas stadskärna och hur man där bygger en ny stadskärna från grunden samtidigt som karaktären behålls. De tar också hänsyn till att man ska kunna se midnattssolen inifrån byggnaderna. Tidigare var deras stadskärna byggd efter snöröjning… Nu är det fjället och midnattssolen som sätter ribban, d.v.s. lite annat tänk.

Vi fick också höra om hur en modig, lokal fastighetsägare i en småstad agerar när de tappar Åhléns som hyresgäst. En annan av föreläsningarna handlade om att de varor och tjänster vi köper ska lira med “min egen värdegrund” och hur det sätter krav på leverantörer. Vi hörde berättelser om hur man ser vissa butiker och restauranger som ”mina”.

Helsingborgs Centrumförening berättade om hur fastighetsägare gått ihop och anställt en gemensam säljare/koordinator för att fylla upp de lediga lokalerna. Min vanliga morgonrunda togs i förra veckan i Helsingborg. Jag tycker att det är intressant och spännande att på egen hand strosa runt och kika in en stad. Jag brukar titta på fastigheter, arkitektur, grönska, gator, städning, ev. fimpar, offentliga platser och inte minst det unika som ofta är rosen på tårtan.

Under årskonferensen koras alltid “Årets stadskärna”. I år vann Malmö före Sundsvall och Södertälje. En stor del av tävlingsmomenten är ett sätt att ”tvinga” de olika parterna i en stadskärna till lokal samverkan och dialog. Den tajta dialogen och gemensamma ambitionen anser jag att vi har i Falun, trots att vi inte deltagit i tävlingen på länge (Falun vann 1998).

Personligen har jag lite frågetecken kring “interna” tävlingar, men anser kommunen och politikerna att vi ska kika på förutsättningar för tävlingen “Årets stadskärna” står jag i startblocket. Alla säger att det är bra för marknadsföringen av en stad att bli årets stadskärna. Säkert är det så, men det finns också andra sätt… Avslutar med ett citat av Sokrates ”Ju mer jag lär mig, desto mer inser jag hur lite jag vet”.

Lasse Westin,
Centrumutvecklare i Falun