Centrala Stadsrum

Nyheter

Det senaste från stadskärnan
03
Jul

Stolthet

Skrivet den 03 Jul 2023, kl 11:06

Stolt är ett ord som jag gillar. Enligt synonymer.se kan ordet stolt betyda mycket: nöjd, tillfreds, lycklig, belåten, fylld av tillfredsställelse. Stolt kan också betyda t.ex. självsäker, pösig och arrogant. Jag föredrar och hoppas att jag främst är den första betydelsen… Jag är väldigt stolt över min fina familj med fru och tre barn. Jag är stolt och tacksam över mina föräldrar som alltid peppat mig och mina syskons val även om de kanske inte alltid tyckt att våra val var de bästa för oss. Jag är också stolt över att se den utveckling som mina medarbetare Erika och Caroline gör för vårt uppdrag i stadskärnan, men även för deras individuella utveckling. Vi pratar ofta om att stadskärnan är allas, att utvecklingen och det som händer gör vi tillsammans, att vi alla nyttjar den och inte minst att vi gör våra inköp i den.

På köpet slipper vi känna dåligt samvete för returer som går genom Europa på lastbil som drar 4 liter/mil och kanske lite stolthet över att vi bidrar till något mer positivt genom vårt inköp. Är du stolt över vår stadskärna? Känner du att det händer saker i den? Ser du nya människor upptäcka, nyttja och vistas i den? Falubon är lojal och stolt och 87% av faluborna kan rekommendera Falun som bostadsort. Jag har funderat en del på hur vi ännu mer ska kunna stärka den STOLTHET som redan finns. Att du tycker att det faktiskt är din stadskärna och känner att nåde den som förstör eller skräpar ner! Kanske kan det vara en väg att gå när det gäller trygghetsarbetet, att vi bryr oss mer om varandra och att vi vågar ställa frågor och inleda samtal med okända som befinner sig i just det, vårt gemensamma vardagsrum.

Förra söndagskvällen rullade jag lite halvspontant in i Skellefteå efter att ha lämnat vår dotter på konfirmationsläger i Hemavan. Vi hade för några veckor sedan talat om att vi skulle besöka Sara, det nya kulturhuset som även inrymmer ett hotell med ca 200 rum. Kika in länken HÄR. Sara är helt i byggt i trä och har Norrland som tema rätt igenom. Av den anledningen finns det t.ex. inte apelsinjuice till frukost, eftersom det inte växer apelsiner i Norrland.

Jag fick med mycket kort varsel till ett möte med Harriet Wistemar, chef för bygglov, gata, mark, fysik planering och dessutom stadsarkitekt och ansvarig kommunal tjänsteman för bygget av Sara. Vi träffades klockan 07.00 på måndagsmorgonen. Hennes första kommentar var att “Nu hade du tur Lasse”. Jag svarade att ”Jag brukar ha det”.

Turen var även på vår sida under söndagskvällen då jag och mitt resesällskap tog en promenad på stan och spontant började prata med paret Hedman. De bjöd på en stadsvandring på två timmar och berättade stolt om sin stad och utvecklingen av den. Det visade sig att fru Hedman var f.d. ordförande för länsteatern som numera huserar i kulturhuset. Hon hade svar på många av mina frågor. Jag fortsatte att prata med människor på gatan, affären, restaurangen och hotellet. Alla vi pratade med hade något gemensamt: stolthet över sin stad. Jag fick med mig “Lasse, utvecklingen startade innan Northvoltetableringen”. Det var viktigt att få fram. Om du vill läsa min anteckning från besöket kan du höra av dig så skickar jag den.

Idag klockan 16.00 är det invigning av årets projekt i Falun Walk of Art som har tema “mötesplatser”. Med all säkerhet är de åtta ungdomar, som tillsammans med kommunens kreativa coacher och praktisk hjälp från Mackla, mycket stolta över verket de designat, planerat, byggt och färdigställt. Jag är stolt över att få verka i en stad där kommunen anställer ungdomar som med kreativitet, stöd och färg för att skapa något eget i sin stadskärna. För mig är det stadsutveckling på riktigt, inte bara en skrivbordsprodukt.

Och ja, jag är stolt över Falun och vår stadskärna och över att få vara med och leda arbetet på Centrala Stadsrum för att på daglig basis försöka skapa ännu mer – stolthet.

Lasse Westin,
Centrumutvecklar i Falun