Centrala Stadsrum

Nyheter

Det senaste från stadskärnan
30
Nov

Butiksdöd, no thanks!

Skrivet den 30 Nov 2022, kl 10:34

En del talar om butiksdöden och några sträcker sig till att kalla det butiksslakt. Vi har för länge sedan kommit överens om att INTE nyttja de termerna, dels för att det inte finns något positivt med död, men framförallt för att vi inte ser det. Den fysiska butiken behöver finnas digitalt, men det behöver inte nödvändigtvis vara en fullt utbyggd e-handel. Vi ser en utveckling av att de varumärken som enbart funnits digitalt vill bredda sig. De vill nu ut och möta sina kunder i en riktig butik.

Kanske är det tråkigaste av allt ett s.k. showroom; kala rum utan liv, rörelse och människor. Jag kan dessutom bara titta på varan och beställa den. Ofta vill vi ha med varan hem direkt. Många har försökt men få har lyckats med showrooms. Jag har aldrig trott på den idén. Nej, vi kan se att många fysiska butiker går starkt. Där kan vi klämma, känna och prata med en människa som kan hjälpa oss. Vi vill träffa människor, känna värme och engagemang för att vi som kunder ska bli nöjda, och återkomma.  

Det har sagts förr, men Falun har i förhållande till sin storlek många starka varumärken som går starkt och som drar människor även från andra kommuner. Stadskärnorna behöver arbeta med att vara öppna och tillgängliga 24/7/365. Vi behöver stadskärnor där människor bor, jobbar, lever, shoppar och där det känns härligt att vara helt enkelt. Vi kommer att få se mer av att verksamheter önskar flytta ut och nyttja gatorna, torgen och andra öppna ytor, så låt oss tillsammans arbeta för att skapa förutsättningar för detta.

Vem har förresten sagt att gatan enbart ska vara till för bilar?

Lasse Westin,
Centrumutvecklare