Centrala Stadsrum

Nyheter

Det senaste från stadskärnan
27
Jan

Den lilla stadens STORA fördelar

Skrivet den 27 Jan 2023, kl 09:49

Stora städer har under senare år sett en utflyttning till mindre orter. Dessa orter skulle vi kunna kalla för 15-minutersstaden. Detta uttryck var från början ett experiment i Paris för att kunna få in en mer hållbar livsstil. Parisarna skulle kunna leva sitt liv i 15-minuterstårtbiten. Det skulle bl.a. medföra att pendling skulle kunna ske på betydligt mer hållbara vis. Är du intresserad av 15-minutersstaden finns det mycket spännande att ta del av. 

Under år 2022 var för första gången utflyttningen större än inflyttningen till Stockholm. Något som känns som en anekdot är att Stockholms stad sökte statliga pengar för att behålla stockholmarna i Stockholm. Men ”Vem vill bo i Stockholm”? Det sistnämnda är ett citat från riksdagens talman Andreas Norlén som pendlar från Norrköping.  

Mer hemarbete kräver större yta, och mindre orter har lägre kostnad för boendet. En viss ökning av detta beteende kopplat till pandemin tyckte sig mäklarna se. Den mindre staden är en av vinnarna och dit hör Falun som dessutom har Dalarnas mysigaste stadskärna! Jag träffar då och då personer och familjer som valt att flytta till just Falun, vilket inte alls är svårt att förstå. Möjligtvis är det så att den stora stadens bredd och utbud som nyinflyttade från större städer är vana vid, skapar förutsättningar för fler verksamheter och ett ännu bredare utbud. Som bekant styr efterfrågan utbudet. Vi vill vara nära varandra, ha möjlighet att cykla, springa eller gå till arbete eller skola. Vi vill slippa sitta i köer eller vänta på allmänna kommunikationsmedel. Helt enkelt för att få mer tid till det som ändå är det viktigaste, att vara tillsammans. Allt det och mycket mer kan den lilla staden erbjuda.

Jag gjorde själv den resan för många år sedan och det första som slog mig var att det gick så enkelt att få och ta kontakt. Men den största grejen var nog ändå att jag upptäckte att folk pratade med mig fast de inte kände mig i kassakön på Hemköp. 

Lasse Westin,
Centrumutvecklare i Falun