Centrala Stadsrum

Nyheter

Det senaste från stadskärnan
10
Feb

Falukorven – mer än god

Skrivet den 10 Feb 2023, kl 09:36

Det kan säkert upplevas som att vi snöat in på falukorven. Ja, det stämmer! Den engagerar och skapar känslor och dynamik. Sånt gillar jag! Lite av platsvarumärkets poänger är att ingen äger eller bestämmer hur och på vilket det ska kommuniceras. Det kan tas olika initiativ, men ingen äger frågan – rätt kul. Det spännande är att inget är rätt eller fel. 

Jag hävdar att oavsett vad man tycker om falukorven så är den utifrån ett varumärkesarbete för Falun inte nyttjad i den utsträckning den förtjänar. Vi får inte glömma bort de historiska värdena och kopplingen till Falu Gruva. Världsarvet är viktigt och drar mängder med turister till Falun. Självklart är det så otroligt mycket mer som drar besökare och stärker falubornas stolthet över Falun än världsarvet. Men för att möta efterfrågan från såväl nationell som internationell marknad behövs det ett större utbud av målgruppsanpassade och köpbara upplevelser med Världsarvet Falun i fokus. Vi gör det lite för enkelt (eller krångligt) för oss om vi menar att allt ska handla om och tas hänsyn till med tanke på just världsarvet.

Vissa tycker att världsarvet väger för tungt och bromsar utvecklingen av stadskärnan. Det kan jag då och då hålla med om, men världsarvet ska ses som en möjlighet. Jag har tankar och önskningar om hur vi ska gestalta falukorven på ett starkare vis utifrån Centrala Stadsrums förutsättningar och resurser. Håll ögonen öppna! Du kan börja med att grilla falukorv på Stora torget på den unika grill som står där fr.o.m nu och ett tag framöver.  

Falukorven engagerar. Den senaste veckan har jag fått både en dikt och en låttext kring falukorven. 
Dikten kom från korvtokige Nils Enberg:  

“Falukorven bör alltid vara i centrum.  
På bordet, i staden och i magen. 
Den förenar, förgrenar och försöker alltid visa sig från sin bästa sida!  
Korven ger, korven tar, korven alltid en plats mitt hjärta har.” 

Lasse Westin,
Centrumutvecklare i Falun