Centrala Stadsrum

Nyheter

Det senaste från stadskärnan
15
May

Falun går fortsatt starkt!

Skrivet den 15 May 2023, kl 09:50

Nu får Faluns krogliv ta smällen – hur ser stan ut sen?  Rubrik från ledare i Falu-Kuriren (11/5) av Gabriel Ehrling – Perers. Han beskriver de allt tuffare tiderna och hur det påverkar våra verksamheter. Jag förstår att en journalist vill hitta en vass rubrik, och vara lite provokativ. Han skriver om Aaimas kitchen som figurerat i hans tidning att de har svårt att få tag på kockar samt påverkas av inflationen. Det är inga nyheter. Det brottas flera restauranger med och är om möjligt extra tufft för de nischade restaurangerna. Men hur har de nya omständigheterna förändrat våra egna beteenden, eftersom vi även har verksamheter som går bättre än någonsin (vilket inte lyfts i lokaltidningen)?  

På frågan om oro över dagsläget svarar endast 10% att de är mycket oroliga och hela 82% svarar att de knappt är oroliga alls. På frågan om man dragit ned på sina levnadsvanor svarar endast 14% att de markant har dragit ned på sina levnadsvanor och hela 50% har inte dragit ned på sina levnadsvanor. 

Källa: Ica Banken genom Kantar. Februari 2023. 

Media, både lokal och nationell, verkar ha tagit rollen att pumpa ut att undergången är nära. Och hur kommer det att gå med våra stadskärnor? Det har visat sig genom historien och inte minst under pandemin att Falun står fortsatt starkt även om det blåser starkt. Vi snappade upp från Svensk Handels styrelserum i det fashionråd där bl.a  Marthyn Ingham sitter med att  “Sverige behöver fler Falun”. Vi är rotade, lojala och fortsätter att tala väl om varandra. Inte minst nyttjar vi verksamheterna i stadskärnan. Låt oss fortsätta med det.

I Falun, just idag, har vi 6% lediga lokaler i markplan i vårt upptagningsområde. I vår strategi #falunhänder är vår målsättning att ligga på 4%. Besökarna är på väg tillbaka in i stadskärnan även om vi inte är uppe i siffrorna vi hade innan pandemin. Jag tycker att media ska ta sig en funderare på varför de hela tiden ska pumpa ut negativ information och att slutet är nära. Det är klart att vi alla önskar att det mörka och jobbiga ska vända redan i morgon. Men vi har under de senaste åren lärt oss att hålla i och hålla ut…. 

Jag vet att man inte kan (eller ska) styra journalister, men det vore ändå roligare om man kunde leta mer efter positiva nyheter och ingjuta hopp. Kanske ska vi se det som ekonomiprofessorn Michael Dahlen säger: “Vi är i en tillbakagång, men inte i en undergång”! 

Lasse Westin,
Centrumutvecklare i Falun