Centrala Stadsrum

Nyheter

Det senaste från stadskärnan
24
Feb

Kalle, jag saknar dig massor!

Skrivet den 24 Feb 2023, kl 09:03

Att ha en känsla av att i praktiken kunna påverka sin stad och vad den står för kan vara en av framgångsfaktorerna till att skapa stolthet. Kanske är vi på väg åt rätt håll? För någon vecka sedan dök det upp i Borlänge tidning att 82% av faluborna kan rekommendera andra att flytta till Falun. Vips har vi hamnat på plats fem i någon form av ranking som SCB tagit fram. Det är inte något vi bara kan låta gå förbi! Så vad gör vi med det?

Vi hör ofta att det saknas kompetens. Det är inte bara till de stora etableringarna som är på G inom pendlingsavstånd, utan även inom verksamheter som redan finns och till allmännyttan. Hur många ingenjörer, AD:s, omsorgsarbetare, erfarna ekonomer, spelutvecklare, pedagoger och busschaufförer saknas det? Massor! Det har säkert gjorts en massa olika kampanjer tidigare och dessa har varit mer eller mindre framgångsrika och coola. Men den absolut bästa och framgångsrikaste modellen är att nyttja just de 82% falubor som redan nu fungerar som ambassadörer. Hur påkostade kampanjer vi än skapar och lägger ner mängder med resurs på, är det många gånger den enkla vägen som är mest framgångsrik. Det personliga mötet och hälsningen berör mest.

Det är ingen nyhet att det tidigare skapats kampanjer av det här slaget. I t.ex. Jönköping fick invånarna berätta om vem de saknade och som de ville skulle flytta tillbaka. Det resulterade i en bank med flera hundra namn som sedan fick en personlig hälsning. Även på stortavlor i Göteborgs stadskärna och i lokal media kunde det stå “Anna Jonsson, din bästis Sofia Karlsson saknar dig”. Kampanjen följdes upp på olika personliga vis och efter ett år hade 22% av de tilltänkta redan flyttat hem eller var på väg. Detta var en effekt som uppstod genom det personliga mötet och ett gott samarbete. I Falun har vi länge sagt att vi snart är 60 000 invånare. De sista verkar sitta långt inne…

Vad skulle hända om vi nyttjar de 82% som kan rekommendera andra att flytta hit? Ja, vad skulle hända om vi tillsammans satte ett mål på att det bor 75 000 invånare i Falun om sju år? Vi kanske inte når ända fram, men det visar på ambitionen och viljan. Vilka bieffekter med etableringar, investeringar och högre omsättning hos verksamheter i Falun skulle detta skapa?  

Jag saknar Kalle och ska tipsa honom om lärarjobb i Falun. Vem saknar du? 

Lasse Westin,
Centrumutvecklare i Falun