Centrala Stadsrum

Nyheter

Det senaste från stadskärnan
16
Dec

Kulturen är en viktig komponent i stadsutvecklingen

Skrivet den 16 Dec 2022, kl 08:41

Stadsutveckling är så oerhört mycket, innehåller många spännande delar och det kommer till nya aspekter hela tiden. Samtidigt ska olika intressen balanseras, vilket är en del av utmaningen och dynamiken i arbetet med stadsutveckling.  

När Falun växer ska också kulturen växa. Men hur inkluderas kulturen i stadsutvecklingen, och hur möjliggör vi kultur i stadens olika delar? På vilket sätt kan konsten och kulturen bidra till platsskapande och upplevelser? Hur ska vi växla upp kulturen för att locka nya besökare och boende till vår stad?  
Kulturen skapar delaktighet och är ett sätt att utveckla gemenskap och oss som individer. Det kulturella utbudet kan även vara avgörande av val av bostadsort.  

Tankar som tidigare delats är behovet av replokaler. De lever i allra högsta grad vidare. Centrala Stadsrum och andra var med i en dialog kring detta. Flera slog an tanken att det gamla stationshuset skulle kunna fungera. Jag har full förståelse för att det kanske inte lever upp till de krav som finns på en fastighet som ska inrymma kommunal verksamhet, men låt oss testa! Under senaste tiden har jag fått frågor om var ärendet har tagit vägen. Svaret är att studieförbunden arbetar med att ta fram en sk. IOP (idéburet offentligt partnerskap) för fortsatt dialog med Falu kommun.

Under min egen uppväxt i Örebro tillbringades otaliga timmar i replokaler och i fritidsgården i området som jag växte upp i. Fritidsgården var fin och anpassad för oss ungdomar men replokalen var ursunkig. Det är väääldigt länge sen, men jag minns att jag älskade att vara i replokalen (också). Där träffade vi äldre personer som inspirerade, delade kunskap och blev föredömen. Jag tycker som sagt fortfarande att stationshuset är en lokal som ska öppnas upp och testas som replokal eller ett allaktivitetshus för kultur riktat till ungdomar. Låt oss testa ett tag och utvärdera. Hur kan man vara säker på att det inte skulle funka innan man provat? Då får vi dessutom till flöden med människor dygnet runt, vilket blir en extra bonus. Som vi vet, fler människor samtidigt på en plats skapar trygghet. Att sedan inte behöva hålla igen på musiken, utan fritt kunna köra med volymratten på önskat läge är också en extra bonus. Dessutom är det ett ganska “lättköpt” sätt att få till ett kulturkvarter i Falun.

När det gäller livescener levererade vi under Faluns företagarvecka en rapport på antal livescener som finns i Falun och det var många.  I sin utvecklingsstrategi och i olika forum har Magasinet framfört sin vision om ett alternativt kulturkvarter på stationsområdet, och det skulle vara en dröm om det kunde bli verklighet. Och ingen har väl missat att Folkteatern i Dalarna flyttat in i lokstallarna och gjort succé med Kallocain – så området har redan börjat etablera sig som en spännande plats för nyskapande kultur! I samtal med en restaurang som tillsammans med en kulturförening vill starta en ny utomhusfestival under bron i nya Vasaparken, hur coolt. Platsen känns given! 

Kultur är en livsnerv som får aktörer att tänka gränsöverskridande för att tillsammans skapa delaktighet och gemenskap. För oss som gillar livemusik och andra kulturella aktiviteter är det bara att välja och vraka. Kika in vår evenemangskalender. Vi ses!

Lasse Westin,
Centrumutvecklare i Falun