Centrala Stadsrum

Nyheter

Det senaste från stadskärnan
25
Nov

@mittfalun – Visst är du en ambassadör?

Skrivet den 25 Nov 2022, kl 10:09

Jag tror envist på att alla vi som är medborgare i Falun är den bästa marknadsföringen för vår stad, det naturliga ambassadörskapet. Hur häftiga och påkostade kampanjer som än skapas tror jag mer på oss!
Kraften i de många invånarnas förmåga att nå ut både genom mun-till-mun och genom digitala kanaler är enorm.

Framgångsrika platser lyckas bygga en stolthet bland invånarna, en stolthet som skapar nyfikenhet inför allt positivt som hörs från de stolta boende på den aktuella platsen, i vårt fall Falun. Visst är det lätt att gömma sig bakom sociala medier och att tycka en massa om det som man inte gillar eller uppskattar. De personerna finns de med. En del av de personerna försöker jag få till en dialog med och i slutändan föreslå en kopp kaffe på stan. De kommer aldrig trots att jag ska bjussa på fikat.

Men nu fokuserar vi på oss, dig och mig, som kanske under en middag med gäster beskriver hur fantastiskt det var under evenemanget vi besökte som gav oss ny energi. Eller kanske berättar om vilken genuin och bra service jag fick när jag köpte en jeansskjorta på lokala klädbutiken. Eller när du träffar en ny bekantskap och uttrycker din glädje över hur enkelt det går att ta sig snabbt var du än ska i Falun – oavsett fordon. Den som hör det kan vara en som funderar på en etablering i just vår stad eller som planerar ett nytt event och söker en ny arena. Det som är spännande med att leva är väl att vi aldrig kan vara säkra på vilka människor vi träffar under en dag och vad deras agenda är, eller hur?

Men det viktigaste är ändå hur vi talar om vår stad i vår dagliga dialog, såväl analogt som digitalt. Att du som företagare fick snabb och smidig hjälp i kontakten med kommunen. Eller nyinflyttade talanger som berättar om hur överraskade de blev av sin nya hemstad. Eller besökare till Falun som väl hemma igen berättar om ett häftigt besöksmål. Det skapar en positiv klang och en gemensam känsla av att “vi är riktigt bra på mycket”.

Givetvis fungerar den här principen åt andra hållet med. Är jag missnöjd med min kontakt med kommunen, dålig service i butiken, tråkiga utflyktsmål, etc. Kort och gott handlar det om att göra bra saker och att skapa en kultur där det är roligt att vara stolt över platsen och att berätta om det. 

Av den enkla anledningen har vi kickat igång vårt take over-konto på Instagram, @mittfalun. Där människor som bor, lever, jobbar, är uppvuxna eller har andra kopplingar till Falun kommer dela med sig av sitt faluliv under en vecka. Gå in på @mittfalun och följ våra inspirerande ambassadörer och vill du vara med och under en vecka äga kontot, hör av dig. Jag tror benhårt på oss!

Lasse Westin,
Centrumutvecklare