Centrala Stadsrum

Nyheter

Det senaste från stadskärnan
08
May

REKORDMÅNGA STADSKÄRNOR HYLLAR INVÅNARE MED DIGITAL KAMPANJ 

Skrivet den 08 May 2023, kl 13:58

En stadskärna som sjuder av liv har aldrig varit viktigare. Där möten, känslor och nya bekantskaper sker, och gator och torg rymmer både butiker och strosande människor. Att invånarna och besökarna spelar roll för stadskärnans framtid – det är precis det 52 städer runt om i landet vill lyfta i årets upplysningskampanj “Ingen puls utan din”. Antalet deltagande städer är nytt rekord för kampanjen.

”Ingen puls utan din” är en nationell upplysningskampanj som belyser vikten av människors närvaro i stadskärnan. Startskottet till idén kom från Malmö Citysamverkans medlem Marie Strinnholm, som äger och driver butiken Popolino i Malmö. Bakom kampanjen står  organisationen Svenska Stadskärnor som, tillsammans med sina medlemmar, arbetar för att öka medvetenheten om stadskärnans betydelse som tillväxtgenerator i samhället.

Kampanjen, som nu är inne på sitt tredje år, har i år rekordmånga medverkande städer – hela 52 stycken, vilket visar på hur viktig frågan om ett levande lokalsamhälle är.

Att så många städer sluter upp för den här frågan är kraftfullt. Tillsammans kan vi skapa ett gemensamt fokus på en fråga som är viktig i alla städer i hela landet, säger  Björn Bergman, vd Svenska Stadskärnor.

Ingen stad utan dig
I år ligger fokus på vardagens alla superhjältar – människorna som gör staden eller orten till en plats full av liv. För en dag i staden, stor som liten, fylls av möten. Med vänner, okända och blivande bekantskaper. Resultatet blir en visuellt tilltalande och digital kampanj som sätter strålkastarna på vardagens alla möten och riktar ett tack till invånarna. Kampanjen har tagits fram i samarbete med digitalbyrån We dig it i Örebro och kommer att lokalanpassas efter varje deltagande ort. 

Konsumenternas val påverkar 
Syftet med upplysningskampanjen är att hylla och tacka invånarna. Men samtidigt peppa och få alla att fundera över vad ens egen närvaro i stadskärnan betyder. 

– Bakom varje verksamhet finns det alltid någon som brinner för sitt jobb och mötet med dig. Det här är något som vi tror ofta tas för givet, att en ort automatiskt är en plats full av liv. Men utan människor och engagemang finns det heller ingen stadskärna, säger Lasse Westin. 

Att handla lokalt, vistas i centrum och välja nära istället för långt bort kan bidra mer än vad man kan tro. 

– Att handla lokalt är att handla hållbart, som alla kan vara med och påverka i olika grad. Och de positiva effekterna är många. För vad sägs om fler arbeten, ökade skatteintäkter, större trygghet och en fortsatt levande atmosfär? Det finns alla skäl i världen att älska och fortsätta besöka din stadskärna, fortsätter Lasse Westin.

Ingen puls utan din 2023 är tredje upplagan av ett nationellt initiativ för att belysa vikten av levande stadskärnor. 52 städer runt om i Sverige står bakom uppropet. Läs mer på svenskastadskarnor.se/ingen-puls-utan-din

Fotograf: Daniel Steinberg

För frågor och mer information, kontakta:
Lasse Westin, lasse@centralastadsrum.se
Centrumutvecklare i Falun