Centrala Stadsrum

Nyheter

Det senaste från stadskärnan
30
Sep

Vi bygger vår stad tillsammans

Skrivet den 30 Sep 2022, kl 08:11

Vi bygger vår stad tillsammans. Då och då går vi ut med det budskapet. Hur går det då till i praktiken? På den frågan finns det en massa olika svar naturligtvis och många olika intressen som ska balanseras. Självklart har Falu kommun, politiken och Centrala Stadsrum en tung roll, men inte enbart.

En stad är inget utan människor, puls, liv och rörelse. Det är människorna som gör staden. Här skulle vi behöva ta tag i storytelling och att vi falubor som är stolta över vår stad berättar ännu mer om det. Det händer ofta att vi får höra saker som senast i förmiddags när en person kom springande och sa “Vilken otroligt bra grej med cykellekplatsen på Stora torget. Det är alltid barn och vuxna där och allt är tillgängligt”. Det är självklart kul att höra. Men du som tycker sånt, berätta det för nära och kära! Om du nyttjar sociala medier, skriv det! Att vi bygger en kultur av stolthet och ser oss som värdar för de som gästar vår vackra stad, sprider sig.

Det finns en skröna i arbetet kring hur VM i friidrott kom till Göteborg 1995. En av delegaterna med en röst hade bråttom ut till Landvetter för att lämna in hyrbilen innan flyget hem. När hen kom till parkeringsplatsen för att sätta sig i bilen var den lappad. Parkeringsvakten var i närheten och såg att hen satte sig i bilen och skyndande sig fram. Inte för att riva boten utan för att påpeka att delegatens rock hade fastnat i dörren och skulle bli smutsig i snömodden. Rösten föll på Göteborg, inte för arenan, solen och den fina staden, utan för att göteborgarna visar sin gästfrihet och stolthet.

Detta är ett fint exempel på storytelling som lever vidare. Sen om historien är sann eller inte vet jag inte, men det spelar egentligen ingen roll.

Lasse Westin
Centrumutvecklare