Centrala Stadsrum

Evenemang

Det här händer i Falun
PÅGÅR
NU

Ålevangeliet

09-10 Sep 2022 Kulturhuset tio14

Nyskrivet musikaliskt verk om världens mest gåtfulla fisk.

Patrik Svenssons Augustprisade berättelse Ålevangeliet om världens mest gåtfulla fisk har inspirerat till ett nyskrivet oratorium för solister, kör och orkester.

”Det är en spännande utmaning att ta sig an denna tolkning av Patrik Svenssons poetiska, hisnande bok om ett Sverige och en värld i akut förändring. En bok älskad av många. Med Stina Oscarsons libretto och Emmy Lindströms vackra, klangfulla musik ställer vi de stora frågorna i en spännande scenisk form”, säger Tobias Theorell, regissör.

Ålevangeliet framförs som sceniskt oratorium med fyra solister varav tre sångare och en musiker på instrumentet EWI (elektronisk klarinett) samt kör och orkester.

Ålen har givit upphov till ett alldeles eget mysterium inom naturvetenskapen som varken Aristoteles eller Sigmund Freud lyckades förstå sig på. Nu dör ålen ifrån oss och mysteriet förblir kanske olöst. Ålevangeliet är också en berättelse om en pojke och hans far och om hur ålen blev deras gemenskap. Sammanfattningsvis är det en berättelse om ursprung, öde, livet och dess förvandlingar och om mötet med döden.

Boken har översatts till 35 språk och har mottagit en mängd utmärkelser som till exempel Augustpriset (2019) och National Outdoor Book Award (2020). Den har också blivit vald till en av årets bästa böcker av New York Times, Time Magazine, The Times & Sunday Times, Washington Post med flera.

Föreställningen är en bearbetning av verket Ålevangeliet skrivet av Patrik Svensson. ©Patrik Svensson, 2019.

En samproduktion mellan Riksteatern, Folkoperan, Norrlandsoperan och Malmö Live