Centrala Stadsrum

Evenemang

Det här händer i Falun
PÅGÅR
NU

Folkmusikcafe: Mattias Helje & Jonas Åkerlund

24 Nov 2023 Kulturhuset tio14

När 24 november
Tid 17:30-23:30
Var Kulturhuset tio14, Stora scenen
Biljetter Inträde: 250 kr, medlem 180 kr – studenter halva priset. Endast swish, inget förköp. Har du inte swish – så hjälper vi dig, ta med jämna pengar.

Jonas och Mattias har båda levt sina liv med den här musiken och har ett intuitivt och levande sampel. Deras spel rymmer både klangfull klarhet och dunkel mystik. Det blir blankputsade valser, spänstiga springlekar och mustiga historier.

Mattias Helje bor i Lima i Västerdalarna och är känd i vida kretsar för sitt klangfulla och medryckande spel. Förutom att vara en av landets främsta spelmän är han även lika skicklig i sitt yrke som smed. Mattias har gett ut ett flertal skivor både på egen hand och i olika samspel

Jonas Åkerlund är fiolspelman och månginstrumentalist. Hans kännemärke är ett traditionsrikt spel med en stark personlig karaktär. Han har under många år turnerat och gjort konserter i både slott och koja, och det mesta däremellan. Förutom fiol spelar Jonas även gitarr, säckpipa, munspel eller sjunger en sång om han tycker det behövs.

Tillsammans gör Mattias och Jonas det som är naturligast för dem. Ett par fioler är allt som behövs för att lyfta taket.

Ikväll har de kortkurs i spel ger konsert och spelar till dans!

Kvällens upplägg:

17.30 Restaurangen Gott & Reco öppnar, är öppen hela kvällen med mat och dryck!

18 -19 Kortkurs i spel med Jonas Åkerlund & Mattias Helje.

18 -19 Kortkurs i dans med Magnus Samuelsson: få sväng och snurr på din polska!

18.15 -19 Barnworkshop: Skapa och spela en folklåt, tillsammans med Anders ”Kråkan Ågren”, känd från Mamma Mu. Gratis! Passar barn från 4 år.

18.30 – 19.15 Visstuga

19.30 – 20.30 Konsert med Jonas Åkerlund & Mattias Helje.

20.45 – 23.30 Dansa eller lyssna till: Konservatoriefolk, Öst & Väst (Täpp Jenny och Johan Nylander samt Täpp Ida och Anders Almlöf) och Mattias & Jonas. Jamma med andra spelsugna.

Tillgänglighet: Kulturhusets konsertlokal Klubbscenen ligger i bottenplanet. Inga trösklar eller trappor inomhus, lätt sluttande golv i förbindelsekorridoren mellan entrén och klubbscenen. Fri entré för medföljande assistent/ledsagare. All musik, sång och tal är ljudförstärkt via PA/högtalare. Hörslinga saknas.

Detta evenemang sker i samarbete med Folkmusikens Hus och är en del av dansfestivalen FLOCK.