Centrala Stadsrum

Evenemang

Det här händer i Falun
PÅGÅR
NU

KRITISK BAR

29 Nov 2023 Magasinet

När 25 september, 9 oktober, 29 november
Tid 19:00
Var Magasinet

I höst är det premiär för Kritisk Bar – idésamtal om tidens svåra frågor! Arrangemanget är ett samarbete mellan Kulturstöten och Magasinet och målet är att vara en moteld mot populism och alltför enkla svar på svåra och viktiga frågor. Vi vill helt enkelt bjuda in till ett inspirerande samtal där besökarna blir klokare under trevliga och avslappnade former. Det ena utesluter ju som bekant sällan det andra! Kulturstöten är ansvarig för innehållet och biljetterna släpps i augusti, läs mer här! Då presenteras också ett gott materbjudande från Magasinet Mat & Bar Axel Köhler, så håll utkik i våra kanaler.

Höstens Kritisk Bar har 3 spännande programpunkter med många namnkunniga medverkande, så välj din favorit eller kom på alla!

25 september
VINDKRAFTENS PRIS – demokratiska dilemman i klimatomställningen

Vindkraftens utbyggnad är i centrum för den politiska debatten. Industrin trycker på, den är en nyckel till klimatomställning, den är billig och går ganska snabbt att bygga ut. Men vindkraften som det ”gemensamma goda” har också ett pris – de som bor närmast får ta nackdelar och det finns lokala miljöproblem, det finns viktiga frågor om makten över energisystemet. Vindkraften ställer många frågor på sin spets; tillväxt och miljö, det kritiska klimatläget och välfärdens fördelning.

Medverkande:
Ulrika Liljeberg, riksdagsledamot (c), regeringens utredare av vindkraften
Anders Wiklund, Föreningen Nej till vindkraft i Galmsjömyran
Erik Westholm, prof em, Sveriges Lantbruksuniversitet
Moderator: Gabriel Ehrling Perers, politisk redaktör Falukuriren

9 oktober
KAMPEN OM FOLKHEMMET – berättelser om folkhemmet, minnen och förmågan att aktiv glömma

Något viktigt står på spel. Björn Wiman och Maja Hagerman, två av samtidens ledande debattröster och kritiska tänkare går i närkamp med olika berättelser om folkhemmet. Med ökad intensitet har perspektiv på folkhemmet blivit en ideologisk stridsfråga.

Medverkande:
Björn Wiman, kulturredaktör Dagens Nyheter, författare
Maja Hagerman, författare, dokumentärfilmare
Moderator: Tomas Axelson, prof religionsvetenskap Högskolan Dalarna

29 november
VEM SKA FÅ SÄTTA AGENDAN FÖR KULTURPOLITIKEN?

Kulturpolitiken har blivit het i samhällsdebatten. Frågor om konstnärlig frihet kontra politisk styrning har fått ny aktualitet och det finns krafter som vill äga och styra kulturen i en antidemokratisk riktning. Folkbildningen är kanske viktigare än någonsin! Hur mår kultursverige idag? Vilka utmaningar står vi inför? Finns det motkrafter?

Medverkande:
Gunilla Kindstrand, kulturjournalist med fokus på kultur och kulturpolitik,
Calle Nathanson, författare, debattör inom det kulturpolitiska fältet,  tidigare VD på Folkets Hus och Parker
Moderator: Malin Lagergren, tidigare regional Kultur- och bildningschef i Dalarna