Centrala Stadsrum

Evenemang

Det här händer i Falun
PÅGÅR
NU

Nationaldagsfirande 2022

06 Jun 2022 10:00-16:00 Falu Gruva

Nationaldagsfirandet är en högtid som fått allt större betydelse i Sverige. Sedan 2005 är den 6 juni en nationell helgdag som firas över hela landet. Årets nationaldagsfirande sker äntligen på plats vid Falu gruva efter två års uppehåll.

En festlig familjedag firas vid Falu gruva

Välkommen till en festlig nationaldag för hela familjen vid Falu Gruva!

Programmet innehåller bland annat högtidstal från tillförodnade landshövdingen Camilla Fagerberg Littorin.

Det blir också sedvanlig utdelning av fanor den här gången till Gymnastikföreningen Gymnos och Dalarnas bilkår, samt utdelning av flagga till Veteranföreningen Dalarnas Hemvärn.

Under hela dagen, klockan 10.00-16.00

Gratis entré till gruvmuséet – En djupdykning i 1000 år av historia! Ett äventyr som börjar med att Falu Gruva upptäcks och slutar med utnämningen till ett av UNESCO:s världsarv.

Ta en tur med Lilla Gruvtåget på gruvområdet – turen tar cirka 20 minuter och är gratis under nationaldagen.

Pop-up musik – Kulturskolans elever dyker upp på området under dagen och bjuder på musik!1

Programpunkter under dagen:

  • 10.15 Barnallsång – Kom och sjung med Pelle och Stefan! Är du barn eller bara barnsligt förtjust att sjunga? Kom och sjung med oss!
  • 12.40 Nationaldagsparad – Gå med i vår nationaldagsparad! Samling vid Hästtorgsparken i Elsborg för gemensamt tågande med Kulturskolans blåsorkester och fanbärare till Falu Gruva.
  • 13.00-14.00 Nationaldagsfirande – Musik och dans med medverkande från Kulturskolan. Högtidstal och flagghissning.
  • 14.15-15.00 Bön för mångfald och fred, Kyrksalen i gruvmuséet. Falu ungdomskör, Anna Kjellin körledare. Anna Frydenberg, högskolepräst. Thomas Söderberg, biskop och gruvkaplan samt Ibrahim Hamad, imam Borlänge.

Passa på att upptäcka en del av världsarvet falun på gruvområdet med gruvan, historiska byggnader, butiker, caféer och restaurang.