Centrala Stadsrum

Evenemang

Det här händer i Falun
PÅGÅR
NU

Sportlov på Falu Gruva

25 Feb - 05 Mar 2023 Falu Gruva

Följ med på äventyr ner i Falu Gruva, till den del av gruvan med anor från 1600-talet.

När 25 februari – 5 mars
Tid 10:00-16:00
Var Falu Gruva
Biljetter Köp här

I biljetten ingår

  • Gruvpromenaden runt Stora Stöten
  • Öppna historiska byggnader
  • Utkikstornet med info om berguvarna
  • Filmvisningar i Världsarvshuset
  • Utställning på området

Gruvtur
Följ med på äventyr ner i Falu Gruva, till den del av gruvan med anor från 1600-talet. Hur var livet i gruvan? Ta del av den spännande historien och de sägner och legender som lever kvar. Besökare måste vara minst tre år och kunna gå själva för att få följa med.

Gruvmuseet
I Gruvmuseet är det lätt att förlora sig i historiens vingslag, som inte stannar i Falun utan berättar om Sverige och Europa under många hundra år. Utställningen är interaktiv och uppskattas lika mycket av vuxna som av barn. Här kan du åka i gruvschaktets tunna, prova en medeltida stridshjälm och testa hur geologer arbetar. I Gruvmuseet kan du tillbringa många timmar. Ett bra tillfälle att lära om historien tillsammans.

Livet på gruvområdet
Gruvlavar, vaskverk och hjulhus – de historiska byggnaderna har mycket att berätta och om du går gruvpromenaden kan du lära dig mer. Upplev dagbrottet Stora Stöten där berguven häckar – i utsiktstornet finns kikare där du kan spana efter ugglan som är en av världens största.

Praktiskt
Välj oömma skor eller stövlar, det är både smutsigt och fuktigt i gruvans gångar. Gruvturen innebär många trappor och du behöver kunna gå den 670 meter långa promenaden. Våra yngsta besökare ska vara minst tre år och alla barn under tolv år måste ha sällskap av en vuxen.